Портал Подводного Охотника
Автор 
01
окт

Письмо в Госрыбагенство от подвохов Украины Избранное

 

Голові Державного агентства рибного господарства України

Дронику В. С.

 

Шановний Вікторе Сергійовичу!

До Вас звертається ініціативна група представників двох найбільших соціальних мереж України «Хрустальный грот» (http://www.fishhunter.kiev.ua) та «ПОДВОХ.NET» (http://podvoh.net), які об’єднують сотні підводних мисливців як нашої держави, так і багатьох інших держав світу. На сторінках цих мереж учасники ведуть активне спілкування з багатьох актуальних питань, діляться досвідом, організовують дозвілля, тощо. Для всіх членів нашої мережі підводне полювання це одна з форм відпочинку. Кожен з нас займається певним видом діяльності і розглядає підводне полювання як засіб для культурного дозвілля.

Завдяки інтерактивному спілкуванню, підводні мисливці України об’єднуються в регіональні ініціативні групи та проводять різні благочинні акції – організовують очищення водойм наближених до них територій. За результатами цих акцій тони піднятого з дна водойм сміття та старих браконьєрських сіток було вивезено власними силами громадян (наприклад: Міжнародний день очищення водойм http://vikna.stb.ua/news/2012/6/6/105057/, очищення дна и берегів Дніпра у м. Черкаси – http://podvoh.net/forum/13-sobytiya/46876-akciya-po-ochistke-dna-i-beregov-dnepra-v-cherkassah). Щороку власним коштом підводні мисливці спільно з територіальним органами рибоохорони проводять зариблення водойм (наприклад: зариблення Дніпра поблизу у Черкаській області – http://podvoh.net/forum/125-obshhestvennaya-organizaciya-podvohov/81314-zaryblenie-dnepra-polzovatelyami-podvohnet-videootchet, зариблення Хрінницького водосховища у Рівненській області – http://sluch.rv.ua/index.php?article_id=133). 

Проте останнім часом у засобах масової інформації почала з’являтися негативна інформація про підводних мисливців. До того ж, досить часто сюжети щодо нашої діяльності носять неправдивий та відверто спотворений характер. З’явилися гасла про введення обмежень чи взагалі заборони підводного полювання. Проте чомусь жодним чином не згадується про те, що спільнота підводних мисливців – це спільнота людей, які в першу чергу люблять і поважають природу, в тому числі тваринний світ.

Здійснюючи аналіз новин та повідомлень з даного питання ми виявили на офіційному веб-сайті Державного агентства рибного господарства України Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства» (далі – проект Порядку). 

Проаналізувавши вказаний проект, в частині реалізації громадянами права займатися підводним полюванням хочемо повідомити наступне.

Окремі терміни, запропоновані у проекті Порядку, з одного боку частково дублюють їх визначення у інших законах інші навпаки – з ними не співпадають, що може негативно вплинути на застосування нормативно-правових актів. З метою цілісного сприйняття законодавчого масиву у відповідній сфері проект має відтворювати вихідну термінологію, існуючі базові положення щодо природокористування, а не вносити дублювання чи дисбаланс до нього, що станеться у разі прийняття проекту. 

Так, наприклад запропонований у проекті Порядку термін «любительське рибальство» суттєво відрізняється від терміну зафіксованого у ст. 1 Закону Україну про від 08.07.2011 № 3677-VI «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів». Це ж стосується і терміну «спортивне рибальство».

Також доцільно було б перенести визначення термінів «спортивне рибальство» (п. 9) та «Підводне полювання» (п. 10) до п. 2 проекту Порядку де дано визначення основних термінів.

Сам же термін «Підводне полювання» не відповідає запропонованому визначенню.

Автор, з незрозумілих причин, відніс цей вид любительського рибальства до спортивного. 

Статтею 1 Закону України від 24.12.1993 № 3808-XII «Про фізичну культуру і спорт» визначено, що вид спорту – це різновид змагальної діяльності у спорті, що здійснюється з дотриманням визначених правил. 

Чи є любительське підводне полювання різновидом змагальної діяльності? Чи потребує підводне полювання як різновид любительського рибальства державного регулювання? Нажаль, проект Порядку не містить пояснювальної записки чи відповідного обґрунтування з цього питання.

Показовою в цьому випадку є ситуація з розглядом та доопрацюванням проекту Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів». У поданому до Верховної Ради України законопроекті, у статті 1 подано визначення поняття «підводного полювання» у наступному значенні: «підводне полювання – вид любительського рибальства, яке здійснюється за допомогою гарпунних рушниць без застосування аквалангу;» (Проект Закону 28.04.2011 – http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=40274 &pf35401=191006).

При опрацюванні цього законопроекту Голова підкомітету з питань реформування агропромислового комплексу, розвитку науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Народний Депутат України М. В. Перестенко запропонувала вилучити зазначене поняття з понятійно-термінологічного апарату проекту Закону, оскільки до законодавчого документу мають включатися лише ті терміни, що є необхідними для однозначного розуміння закріплених у ньому правових приписів. Запропоноване поняття «підводне полювання» є складовою поняття «любительське рибальство», введення нового терміну може негативно вплинути на його правозастосування (Порівняльна таблиця до другого читання 04.07.2011 – http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc34?id=&pf3511=40274 &pf35401=196375). Цю пропозицію Народного Депутата було враховано і в остаточній редакції законопроекту це визначення відсутнє (Текст законопроекту до другого читання 04.07.2011 – http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/ zweb_n/webproc34?id=&pf3511=40274&pf35401=196887).

Чинне законодавство дає наступне визначення поняття «рибальство» чи понять наближених до нього:

« Рибальством вважається добування риби та водних безхребетних» (ст. 25, Закону України від 13.12.2001 № 2894-III «Про тваринний світ»);

«рибальство – добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах;» (ст. 1, Закону України від 08.07.2011 № 3677-VI «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів»;

«вилучення риби та інших водних живих ресурсів – вилов (добування, збирання тощо) з природного або штучного середовища риби та інших водних живих ресурсів за допомогою знарядь лову;» (п. 1.2, наказу Мінагрополітики України та Мінприроди України від 11.11.2005 № 623/404 «Про затвердження Інструкції про порядок спеціального використання риби та інших водних живих ресурсів» (зареєстр. Мін’юстом України від 06.12.2005 № 1458/11738)

Також чинні нормативні акти дають визначення поняття «рибалка»:

«рибалка – особа, яка безпосередньо здійснює вилучення риби та інших водних живих ресурсів з природного середовища або штучно створених рибогосподарських водних об’єктів;» (п. 1.2, наказу Мінагрополітики України та Мінприроди України від 11.11.2005 № 623/404 «Про затвердження Інструкції про порядок спеціального використання риби та інших водних живих ресурсів» (зареєстр. Мін’юстом України від 06.12.2005 № 1458/11738)

«рибалка – особа, яка безпосередньо здійснює вилучення риби з природного середовища» (п. 2.1.5. наказу Держкомпідприємництва та Мінагрополітики України від 14.11.2001 № 132/336 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби на промислових ділянках рибогосподарських водойм, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств» (зареєстр. Мін’юстом України від 29.11.2001 № 995/6186);

У відповідності до Закону України "Про тваринний світ" на території України відповідно до законодавства може здійснюватися промислове, любительське та спортивне рибальство.

Тобто, чинне законодавство під будь-яким добуванням водних живих ресурсів, незалежно від способу та знарядь лову, розуміє рибальство. А оскільки у чинному законодавстві відсутнє розділення рибальства за знаряддями та способом лову ми вважаємо, що виділення підзаконним нормативним актом підводного полювання як окремого виду рибальства є безпідставним та таким, що не має під собою законних підстав.

Тим більше немає жодних підстав та законодавчого обґрунтування щодо обмеження підзаконними нормативними актами такого виду рибальства як підводне полювання виключно спортивними заходами, та фактичної заборони любительського підводного полювання.

Нагадаємо, що у відповідності до проекту Постанови розміщеної на сайті Державного агентства рибного господарства України, підводне полювання є видом саме спортивного рибальства, що є фактичною забороною проведення любительського підводного полювання в Україні.

Тому, виходячи з викладеного, пропонуємо визначення терміну «підводне полювання» викласти в наступній редакції «Підводне полювання – це вид любительського рибальства, при якому лов (добування) риби здійснюється гарпунними рушницями».

Слова «з використанням допоміжного обладнання для перебування під водою (крім автономних дихальних пристроїв)» з визначення терміну вилучено оскільки вони повторюють зміст абзацу 3 статті 10 проекту Порядку.

Суттєві зауваження викликають норми викладені в абзаці 4 статті 10 проекту Порядку. Спробуємо їх проаналізувати на предмет відповідності чинному законодавству та визначити ймовірні шляхи їх впровадження.

Формулювання «Підводне полювання здійснюється за посвідченнями підводного мисливця, …» було внесено до Правил любительського і спортивного рибальства, згідно з п. 8 наказу Мінагрополітики України від 01.08.2001 № 229 «Про внесення змін і доповнень до Правил любительського і спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства»(зареєстр. Мін'юстом України від 14.09.2001 № 819/6010). 

Внесення цього формулювання до Правил любительського і спортивного рибальства спричинило правову колізію, вирішити яку не спроможні вже більш як десять років, а ні Мінагрополітики України, а ні Держрибагентство України.

За цей час не було затверджено зразок посвідчення підводного мисливця, порядок його видачі та не створено державну установу (організацію) як б мала займатися цим питанням. У відповідь на запит Федерації підводного спорту та підводної діяльності України Держрибагентство України у листі від 27.06.2007 №6-14-17/1716 повідомило, що підводне полювання здійснюється з обов’язковим дотриманням вимог Правил любительського та спортивного рибальства, Законом України не передбачено організацію, яка готує підводних мисливців та видає їм єдині посвідчення, а єдиний зразок посвідчення підводного мисливця не встановлено. Цим Держрибагентство України фактично визнало, що реалізація положення абзацу 4 п. 4.3 є неможливим.

Проте, не дивлячись на надане громадськості роз’яснення чинного законодавства Держрибагентство України, не провело роз’яснювальну роботу з територіальним органами рибоохорони. Так на офіційному веб-сайті Головного управління охорони водних біоресурсів у м. Києві, у жовтня 2011 р. оприлюднена стаття «Підводне полювання: що необхідно знати мисливцю?» (http://main.golovrubvod.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=582:2011-10-14-13-25-02&catid=39&Itemid=84), в якій зазначено, цитуємо: «Відсутність посвідчення підводного мисливця, при здійсненні лову,  відповідно до ч.3 статті 85 Кодексу України про Адміністративні правопорушення згідно кваліфікується як порушення Правил рибальства, і тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян  від двох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». 

Вказана стаття фактично є методичним посібником для працівників територіальних органів рибоохорони, виконувати вимоги якої вони зобов’язані. Відсутність у органів рибоохорони чітких інструкцій та правил призводить до конфліктних ситуацій, обтяжує зайвою роботою працівників правоохоронних органів та суду. Як результат у свідомості громадськості формується негативний образ про підводного мисливця як «злісного порушника». А це принижує честь та гідність законослухняних громадян, які через невизначеність стають заручниками обставин.

Аналізуючи норми викладені в абзаці 4 статті 10 проекту Порядку на предмет узгодження з іншими положеннями проекту Порядку слід зазначити, вони суперечать положенням п. 6.1 проекту Порядку. «На водоймах загального користування лов риби, інших водних біоресурсів здійснюється у порядку їх загального використання безкоштовно, без дозвільних документів на право рибальства в межах добової норми вилову (добування), встановленої правилами любительського рибальства.».

Аналізуючи формулювання частини другої абзацу 4 статті 10 проекту Порядку «…, яке видається організаціями, що здійснюють діяльність на підставі свого положення, яке погоджується ЦОВВ (водойми загального користування)» хочемо зауважити, що воно не чітке та немає механізму його впровадження. 

Виходячи з наведеного, ми пропонуємо:

- абзац 4 статті 10 проекту постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства»» вилучити;

- викласти термін «підводне полювання» у запропонованій нами редакції а саме: ««Підводне полювання – це вид любительського рибальства, при якому лов (добування) риби здійснюється гарпунними рушницями».

Просимо повідомити нас про результати розгляду нашого звернення та повідомити дату, час та місце проведення громадських слухань з обговорення проекту постанови.

Примітка: з приводу співпраці в розробленні нормативних актів, що певним чином регулюють підводне полювання, а також з приводу будь-яких питань та пропозицій, що виникнуть на підставі даного листа, просимо зв’язуватися з контактною особою:

Косован Анатолій Вікторович

З повагою та сподіванням на порозуміння. 

 

Від мережі «Хрустальний грот»                                       Від мережі «ПОДВОХ.NET»

 

(1 Голосовать)
Последнее изменение Четверг, 13 декабря 2012 14:00
Михаил  

Основатель сайта

Сайт: podvoh.net/
Регистрация
Забыл логин  Забыл пароль
Sign in with Facebook

Случайные объявления

5 1_grid.jpg
Груза для дайвінгу та підводного полювання....
21354 Просмотров
5 fonar_14-2_grid.jpg
Ліхтар для підводного полювання Довженко малий...
20468 Просмотров
5 20200416_120331_grid.jpg
Рушниця для підводного полювання системи...
15980 Просмотров
1 classic_5mm_grid.jpg
Новая форма и характеристики для классических...
20043 Просмотров